Microsoft Viva geeft elke werknemer de nodige middelen voor het nieuwe digitale tijdperk

4 february 2021 – Patrick Viaene, , Modern Workplace Expert Microsoft Belux

We hebben Microsoft Teams en Microsoft 365 ontwikkeld als basisplatform voor alle manieren waarop mensen werken, leren en samenwerken. Teams is de enige oplossing met meetings, oproepen, chat, samenwerking rond content én workflows voor bedrijfsprocessen, en dát binnen een veilige, geïntegreerde gebruikerservaring. In het najaar zagen we het dagelijkse aantal actieve gebruikers van Microsoft Teams toenemen tot 115 miljoen, terwijl gebruikers van Microsoft 365 wereldwijd op één dag meer dan 30 miljard samenwerkingsminuten genereerden door samen te communiceren, samen te werken en samen content te creëren.

En toch … Toch moeten we nog meer doen opdat mensen echt weten en voelen dat ze verbonden zijn, dat ze steun genieten en dat ze in staat zijn het beste van zichzelf te geven.

Organisaties besteden meer dan $300 miljard per jaar om hun werknemers optimaal te stimuleren: ontwikkeling en training, voordelen en welzijn, een hele waaier aan technologieën voor de perfecte gebruikerservaring. Helaas zijn deze technologieën te vaak gefragmenteerd, schijnbaar onbereikbaar en onvoldoende gestroomlijnd met de workflow. Wij menen dat een nieuwe aanpak nodig is, met een nieuwe categorie van technologieoplossingen: EXP’s of Employee Experience Platforms. Een EXP levert digitale ondersteuning voor de systemen waarbinnen werknemers hun werk doen, en biedt mensen de vereiste middelen en support om in staat te zijn puik werk te leveren en te slagen, op eender welke locatie.

Hier komt … Microsoft Viva

Vandaag lanceren we daarom Microsoft Viva, het eerste Employee Experience Platform voor het digitale tijdperk. Viva verenigt communicatie, kennis, leerprocessen, resources en inzichten in een geïntegreerde gebruikerservaring die werknemers en teams alle middelen geeft om vanaf elke locatie opperbest te presteren. Microsoft Viva bouwt maximaal voort op de brede mogelijkheden en de diepgang die Microsoft 365 biedt en die zich uiten via Microsoft Teams en andere Microsoft 365-apps die mensen elke dag gebruiken. Microsoft Viva is ontworpen als een open en uitbreidbaar platform met een krachtig en steeds groeiend ecosysteem van partners. Het is eenvoudig te integreren met de systemen en tools die een organisatie al gebruikt. De integratie met tools en diensten uit eerste hand en van derden levert een complete gebruikerservaring in de workflow. 

Een nieuwe vorm van gebruikerservaring voor werknemers

Microsoft Viva pakt nu al uit met vier modules: Connections, Insights, Topics en Learning die we alvast een voor een voorstellen. (Er is nog meer op komst!)

  1. Viva Connections

Ons onderzoek leert dat bijna 60% van de werknemers zich sinds de omslag naar telewerk minder met hun team verbonden voelen. Het valt niet mee om de kameraadschap te evenaren die vroeger ontstond uit team- en personeelsbijeenkomsten, uitstappen en events. Stel je eens in de plaats van een nieuwe medewerker die nog nooit op kantoor is geweest en nog geen enkele collega persoonlijk heeft ontmoet …

Viva Connections gebruik je via Teams en biedt één toegangspunt voor interne communicatie en betrokkenheid van werknemers. Beschouw het als de toegangspoort naar je digitale werkplaats.

Viva Connections bouwt voort op Microsoft 365-potentieel zoals SharePoint om een beheerde, merkgelabelde bestemming voor werknemers te verschaffen. Bedrijfsleiders kunnen via personeelsmeetings (‘town halls’) contact leggen met hun mensen, en werknemers hebben toegang tot het hele pakket van bedrijfsnieuws, bedrijfsbeleid en bedrijfsvoordelen maar ook tot hun resourcegroepen of community’s waarvan ze deel willen uitmaken via integratie van Microsoft Viva met Yammer. Een persoonlijke toestroom en een dashboard helpen je alle nuttige en gewenste resources te vinden vanuit Viva en van andere apps in je digitale werkplek.